KungsgardenCats, Vardag & Show

Direktlänk till inlägg 18 januari 2012

Torr "bengalnos"

Av Ullis Lindblom Granlid - 18 januari 2012 21:45


  "Ful" resp "fin" bengalnos...


Jag tänkte skriva lite om detta fenomen. För det är ganska vanligt förekommande.

Alla katter kan säkert ha lite torr nos, och tydligen kan det hänga samman med att tårkanalerna funkar dåligt, för det är de som ser till att nosen hålls fuktig. Generellt sätt alltså. Men vi har inom rasen faktiskt ett tillstånd som på fint språk heter 

Ulcerative nasal dermatitis of Bengal cats.

Det spekuleras i om det är ett arv från de vilda ALC-katterna, eftersom det verkar vara uteslutande bengaler som drabbas. Man kan också se en viss ärftlighet, jag hade en kattmamma som hade en rätt russinliknande liten nos och ett par av hennes ungar har också fått det.
Sen har jag haft en och annan avkomma från föräldrar där jag inte alls kan härleda fenomenet bakåt på flera generationer... Men vi vet hur luriga reccesiva anlag är, de kanju ligga dolda i många generationer!

Mina har bara haft väldigt milda symptom, lite salisyrsyrevaselin har gjort susen  men på någon enstaka har jag behandlat lite mer rejält. Med jättebra resultat.

Säkert är de flesta av er bengaluppfödare insatta i detta, men alla kanske inte vet hur man behandlar. Likaså många sällskapsköpare står ofta frågande (vet det eftersom jag får mail från folk som köpt bengal annanstans men söker svar på detta "torrläge") .

Problemet är att många många veterinärer aldrig stött på bengaler och därmed är helt ovetande om att det är ngt speciellt på just våra katter. För det kan bli så illa så det blir som blödande självsprickor.

Många bengaler växer ifrån problemet under första året, men på en del hänger det sig kvar. Alltid.

"Smörj med olivolja" ärt ofta det första rådet uppfödare ger och det hjälper för stunden, men problemet återkommer oftast såfort man slutar.

Salisylsyrevaselin som jag nämnde ovan kan ge ett mer varaktigt resultat.
En del blir bra av det, receptfritt på apoteket.

Det kan påverkas av foder och eller miljö. Så ett foderbyte ellere flytt kan plötsigt få det att blomma upp eller försvinna. Vi fick hem en av våra USA-katter där uppfödaren kämpat med olika kurer för att bota hennes torra nos. Väl hemma liksom bara avklingade symptomen ganska fort. Så ngn form av överkänslighet mot ngt kanske?? Vi hade tänkt byta foder, men det hann vi knappt påbörja innan hon var mjuk o fin igen. 

Kan säkert ha med luftfuktighet att göra såklart. Men grundproblemet är antagligen genetiskt, så långt är nog de flesta överens.
Så får man inte bukt med den torra nosen med någon av de enklare metoderna så finns en jättebra salva. Det kan dock vara lite svårt att få veterinärer att skriva ut den, då de saknar kunskap om preblemet.

Hänvisa gärna då till veterinär Kerstin Bergwall på SLU som gjort en studie i detta och skrivit en avhandling redan 2004. Ett 50-tal bengaler ingick, och ca 12% var drabbade. 

Salvan hon rekomenderar heter i Sverige Protopic 0,03%, och utomlands verkar Tacrolimus vara motsvarande. Det är en cellhämmande salva, som används inom humanvården, tex mot svåra eksem. Det är giftig OBS! Dvs det går jättebra att stryka ett mkt tunnt lager på nosen, det tål katten, men varken du eller kissen ska slicka i er stora klumpar sas... Utan endast ett riktigt tunnt lager två gånger om dagen i någon veckas tid. Antagligen är nosen kalasfin sen, men det kan behöva upprepas efter ett par månader. 

Skulle underlätta om fler veterinärer blev varse detta med bengalnosar, så ägare och katter kunde få adekvat hjälp direkt istället för många omvägar över tårkanalsspolningar och olika antibiotika  som ändå är helt verkningslöst.

Så ni som har bengaler, påpeka gärna att fenomet finns och hänvisa till K. Bergwalls undersökning när ni är hos den lokala vetten. Det hjälper ju upp trovärdigheten betydligt om de kan läsa en vetenskaplig studie i ämnet!
Det var min veterinär som visste allt detta redan för länge sen och upplyste mig, men hon är kattspecialist, och oerhört påläst. Har man aldrig stött på det så ..

Jag kan ju tycka att man i den mån man har möjlighet ska tänka över hur viktig en linje som lämnar detta upprepade gånger är för aveln. Det bästa är naturligtvis att få det ur våra bengaler, rent genetiskt.
Jag tog själv den honan ur avel där jag såg tydlig arvbarhet, men har inte tänkt att "rensa stallet" bara för att någon enstaka mild torrnos dyker upp.  Då håller jag bara mer uppsikt och försöker följa upp avkommor om någon verkar utveckla det över tiden.
Var och en bör ju känna av om det är ett problem eller inte, inget man kan hetsa allmänt över. Normalt sett inget katterna lider av, även om det såklart måste kännas bättre att ha en mjuk fuktig mysig nosknapp! 

Vill tillägga att fenomenet inte smittar.

Här kan ni läsa lite om fenomenet och även ta er vidare till studien.

http://www.pictures-of-cats.org/bengal-nose.html


 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ullis Lindblom Granlid - 25 maj 2016 21:41

Just nu tycker vår Kitty att detta är galet kul! Hon blir snabbare och snabbare, så man får lägga godisarna allt längre in mot de första gångerna. =) Tycker ni det ser skoj ut för kissarna? Dessa och många fler fina aktivitetsleksaker till de fyrb...

Av Ullis Lindblom Granlid - 3 maj 2016 15:46

      Heeej alla goda fina vänner!    Nu är det äntligen vår i Skåne på riktigt och jag har ett nytt vårlöfte att bli en kalasbloggare! Tadaaa! Har mycket på gång här på Kungsgarden och vi har såå mycket fantastiska resultat från utställ...

Av Ullis Lindblom Granlid - 13 juni 2015 14:00

  Kungsgarden Apple of My EyeSugen på ett kval i augusti! =)   Som jag nämnde häromdagen har vi ytterligare ett par smågosingar som gärna vill komma med på WW och kommer försöka kvala under augusti och september.  Vår sista möjliga "WW-kull...

Av Ullis Lindblom Granlid - 12 juni 2015 15:11

  Ännu en titel, UNDERBART med titlar ju! Scandinavian Winner SC Absolutely My Own private Idaho Ja jag har ju inget att skylla på mer än den eviga tidsbristen.. Jag menar för att jag missköter min blogg.    Sommaren är äntligen här, ska fö...

Av Ullis Lindblom Granlid - 3 mars 2015 01:20

  The girls and the trophys!      Härom helgen när vi var på utställning i Norrköping så var det även prisutdelning för topplistekatterna från 2014. Vi har ju blivit lite bortskämda med att ha någon gosnos i toppstriden och få hämta pokal...

Presentation


Följ våra oss och prickiga små leoparder i vår vardag och på våra äventyr!

Senaste inläggen

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Januari 2012 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik

RSS


Skapa flashcards