KungsgardenCats, Vardag & Show

Direktlänk till inlägg 20 maj 2012

Ny och intressant vaccinationsstudie

Av Ullis Lindblom Granlid - 20 maj 2012 22:45

Blogg kungsgardencats :Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Ny och intressant vaccinstudie!

Hur får man bästa skyddet??

 

Det har gjorts en ny ganska omfattande studie av kattungar och vaccinering.
det gäller viruset Feline Panleukopeniatill vardags kallat kattpest.

Kattungar får ju antikroppar av sin mor, MDA, som skyddar dem de första veckorna i livet. Man har tidigare trott att de går ur kroppen efter 4- 12 veckor, och därför  har det alltid varit viktigt att kattungen får en andra vaccination tidigast i vecka 12. Det är nämligen så att så länge antikropparna från mamman finns kvar bildar inte kattungen nya antikroppar av vaccinet. Så att man vaccinerar 2 ggr är helt enkelt en säkerhetsåtegärd, så man ska "veta" att det tagit som det ska.
I vissa länder tex USA är rutinen att vaccinera en 3:e gång, vid 16 veckor, "just in case". Och med de här nya rönen verkar det som att det minst sagt är den god idé. 

I hela 36,7% av de undersökta vaccinerade kattungarna visade det sig att de trots 3 vaccineringar vid 8, 12 0ch 16 veckor ändå inte hade bildat antikroppar av vaccinet. De kom fram till att även väldigt låga kvarvarande titrar av mammas skydd ställde till det för bildandet av antikroppar. Så sent som upp till 20 veckor hittatdes låga halter av MDA hos flera kattungar.

Det blir naturligtvis en omöjlighet att blodtesta alla sina kattungar innan vaccineringar för att se om de är av med mammas skydd.. och sen nästa vecka igen.. och igen.. för att se om de finns kvar.

Varianter är att antingen senarelägga hela vaccinationsschemat, dvs kanske börja vid 10 v och sen spara ungarna hemma någon vecka längre till 14 veckor, och sen slutligen rekomendera köparen att re-vaccinera sin kattunge igen mellan 16-20 v.

Eller behålla 8, 12 och lägga till 16v... Hoppas det kan bli lite diskussion bland uppfödare och veterinärer ang. detta.

Jag vill iallafall rekomendera mina kattungefamiljer, speciellt de som har kissar som får vara ute på promenad en del, att gå iväg och fylla på med en extra grundvaccinering under första levnadsåret, var de nu än må befinna sig i ålder. De som kommit över året och fått sin re-vaccinering är ju skyddade.

Samtidigt vill jag säga att på alla de kattungar vi sålt genom åren är det endast en liten kille som blivit sjuk av ett virus som han borde varit vaccinerad mot, och han bodde utomlands. Så ingen anledning till panik.
Men det är ju också så att i vissa perioder kan det bryta ut lite mer av en epedemi av kattpest bland den utespringande kattpopulationen i ett visst område i landet, och ja med otur om man råkar gå ute med sin unga kisse just där och just då.. så kan det gå illa.

Här finns länk till den intressanta studien!

Feline Panleukopenia

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ullis Lindblom Granlid - 25 maj 2016 21:41

Just nu tycker vår Kitty att detta är galet kul! Hon blir snabbare och snabbare, så man får lägga godisarna allt längre in mot de första gångerna. =) Tycker ni det ser skoj ut för kissarna? Dessa och många fler fina aktivitetsleksaker till de fyrb...

Av Ullis Lindblom Granlid - 3 maj 2016 15:46

      Heeej alla goda fina vänner!    Nu är det äntligen vår i Skåne på riktigt och jag har ett nytt vårlöfte att bli en kalasbloggare! Tadaaa! Har mycket på gång här på Kungsgarden och vi har såå mycket fantastiska resultat från utställ...

Av Ullis Lindblom Granlid - 13 juni 2015 14:00

  Kungsgarden Apple of My EyeSugen på ett kval i augusti! =)   Som jag nämnde häromdagen har vi ytterligare ett par smågosingar som gärna vill komma med på WW och kommer försöka kvala under augusti och september.  Vår sista möjliga "WW-kull...

Av Ullis Lindblom Granlid - 12 juni 2015 15:11

  Ännu en titel, UNDERBART med titlar ju! Scandinavian Winner SC Absolutely My Own private Idaho Ja jag har ju inget att skylla på mer än den eviga tidsbristen.. Jag menar för att jag missköter min blogg.    Sommaren är äntligen här, ska fö...

Av Ullis Lindblom Granlid - 3 mars 2015 01:20

  The girls and the trophys!      Härom helgen när vi var på utställning i Norrköping så var det även prisutdelning för topplistekatterna från 2014. Vi har ju blivit lite bortskämda med att ha någon gosnos i toppstriden och få hämta pokal...

Presentation


Följ våra oss och prickiga små leoparder i vår vardag och på våra äventyr!

Senaste inläggen

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2012 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards