KungsgardenCats, Vardag & Show

Direktlänk till inlägg 22 oktober 2013

Silver silver silver..!

Av Ullis Lindblom Granlid - 22 oktober 2013 14:31

 

Gail with her beautiful face!


Ja nu ni! Hehe, har redan fått många brydda frågor från folk som undrar om vi har skaffat slverbengaler. Och svaret är japp det har vi!

Vi var väldigt tidigt säkra på att vi ville ha dessa vackra katter i vår avel, och köpte redan 2007 en silverhona.

Sparade även senare en dotter efter henne och fick vackra kissar minsann. Men av olika anledningar blev det inte att dessa kissar stannade i vårt program. Många silverlinjer släpar på lite genetiska problem och ju mer jag lärde mig om bengaler och deras blodslinjer insåg jag att det skulle bli mycket svårt att komma vidare med silver på ett sådant sunt och tryggt sätt som vi alltid har som ledstjärna. Våra vackra flickor fick då bli kastrater och silverplanerna lades på is till framtiden.

Vi har hela tiden haft ett öga öppet och kikat på olika möjligheter att få fatt i gedigna silverlinjer som dessutom skall passa ihop med våra egna i vår nuvarande avel med fokus på brunt och snö.


Så märkligt nog och helt slumpmässigt som en "gåva från ovan" föll det en hel liten flock med silvrar i våra händer! 

Redan nu anlända är de två systrarna Bella Absolutely Fifty Shades of Grey och  Bella Absolutely Fifty Shades Darker. Vart de kommer ifrån ser ni ju på namnen. *fniss* och dessutom har de smeknamnen Nancy o Gail, precis som deras uppfödare heter =) Ibland får man till det!  Vi fick den fantastiska möjligheten att ta hem dessa små damer då Gail var säker på att de skulle falla oss i smaken. Och såå rätt hon hade! Vi älskar dem båda!   För oss är det dessutom nästan 70% nya blodslinjer så det är också oerhört välkommet.

Nu är jag ju inte alltid så hopplöst egoistisk och protektionistisk som vissa vill göra gällande utan jag har valt att dela med mig av denna godispåse till vår goda väninna Pia på Piramocats i Danmark. Pia jobbar med silver sen något år tillbaka och har en fantastiskt fin silvergosse från Junglelicisous och Lisa Andersen i Norge (där för övrigt vår vackra U Rock My World har sitt hem). Jag såg genast att det borde bli en otroligt fin match mellan en av dessa silvertösen, Nancy närmare bestämt, och Karl som den norske gutten heter. Pia var såklart "på" och nu ska snart Nancy flytta vidare till vårt södra grannland.

Gail som stannar här har vi redan planerat första parningen för, även om det ligger ett år fram i tiden =) Vet precis vilka egenskaper jag vill matcha henne med.   

Men just nu och över vintern njuter vi bara av hennes otroligt fina sätt och vackra uppenbarelse.   

 

Och vad mer då? JO! Från just Pia och med Karl som pappa kommer ännu en silvertös till oss!

Vi har ju för flera år sedan sålt en marblehona vid namn Topaze till Pia.  Efter vår finfina hane Lennon. Dealet var inskrivet i kontraktet, att vi skulle få en kattunge tillbaka från Topaze då vi inte hade hunnit spara något eget efter Lennon innan han kastrerades pga att han inte alls trivdes som fertil.

Topaze har haft ett par kullar innan, där vi av olika skäl inte kunnat välja en unge som skulle passat vår avel. Så tiden har gått och nu när hon parades för tredje gången kom där "bara" silver och "bara" marbles!

Det var detta som fick mig att tänka att jamen  varför inte, en liten silvertös igen kanske?? Fina fina blodslinjer och vacker vacker liten unge, kan väl inte bli bättre. Eftersom vi nu inte satsar på marble är det väl inte optimalt att hon är just marble, men vi har hanar som inte bär det anlaget så tror vi kommer kunna undvika att få det i den mån vi vill. Hon bidrar med 50% nya blodslinjer för oss, vilket vi är väldigt glada för

Så gissa om det sen kändes som ett omen när Gail frågade om vi ville ha silvertöserna bara någon  månad efter att vi bestämt oss för att ta hem lilla Mai Thai som hon heter, dansktjejen.   


Varför ska vi ha silver då? Först och främst för att jag tycker de är fantastiskt vackra, kontrastrika bengaler. En fröjd att vila ögat på.

Det är även ett sätt att få in lite mindre vanliga linjer. Våra linjer är ju inte så vanliga, men så fort man söker "utparningar" (dvs andra linjer obesläktade med våra) är det hart när omöjligt att hitta sunt blod som inte "alla" redan har.

Vidare kan de tillföra en spännande ljusguldig klar nyans på pälsen hos de ungar som blir bruna (bengal-orginalfärgen alltså) efter en silverförälder. OM man vet hur man ska para och i vilka kombinationer den möjligheten finns..

Sist men inte minst finns en färg som heter snösilver, dvs en snökatt med silveromslag =) I viss mån ännu en kontroversiell färg här hemma i Sverige och kanske i viss mån även i övriga Europa. Men väl etablerad i USA, både på show och i aveln. Fördelen är att snöfärgerna blir änn klarare och renare när de har silver i sig. Intressant.

Svårigheten ligger i att helt säkert kunna säga om det är en ren snö eller en silversnö.. En rutinerad uppfödare på området kan, men lätt är det inte.

Silver är ännu så länge en färg som inom vårt förbund Fife, får användas i aveln efter avelsgodkännande men inte kan ta titlar och nomineringar på utställning, utan endast delta i grundbedömningen. Vilket vår Gail absolut kommer göra, och antagligen lilla Mai också! Vi måste låta världen se dessa vackra individer. OCH trot eller ej, men äntligen är det också på gång på riktigt att få dem godkända för "fullt" inom Fife. Vi ska naturligtvis bidra allt vi kan med att få det att bli verklighet.

Tills dess ska vi också besöka en och annan TICA show med flickorna tänkte vi.


Nu ska vi bara få hem lilla Mai också, efter helgen, hon åker med oss på hemväg från Åhlborg och WW är det meningen. Då kommer fler bilder på henne!


Underbara rosetter, kontraster, glitter (ovanligt på silver!) och härligt huvud!

Vi älskar hela paketet!

 



Underbara Nancy som ska till PiramoCats!

 



Lilla Mai Thai, fantastiskt fin tjej som blänker som solen!

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Ullis Lindblom Granlid - 25 maj 2016 21:41

Just nu tycker vår Kitty att detta är galet kul! Hon blir snabbare och snabbare, så man får lägga godisarna allt längre in mot de första gångerna. =) Tycker ni det ser skoj ut för kissarna? Dessa och många fler fina aktivitetsleksaker till de fyrb...

Av Ullis Lindblom Granlid - 3 maj 2016 15:46

      Heeej alla goda fina vänner!    Nu är det äntligen vår i Skåne på riktigt och jag har ett nytt vårlöfte att bli en kalasbloggare! Tadaaa! Har mycket på gång här på Kungsgarden och vi har såå mycket fantastiska resultat från utställ...

Av Ullis Lindblom Granlid - 13 juni 2015 14:00

  Kungsgarden Apple of My EyeSugen på ett kval i augusti! =)   Som jag nämnde häromdagen har vi ytterligare ett par smågosingar som gärna vill komma med på WW och kommer försöka kvala under augusti och september.  Vår sista möjliga "WW-kull...

Av Ullis Lindblom Granlid - 12 juni 2015 15:11

  Ännu en titel, UNDERBART med titlar ju! Scandinavian Winner SC Absolutely My Own private Idaho Ja jag har ju inget att skylla på mer än den eviga tidsbristen.. Jag menar för att jag missköter min blogg.    Sommaren är äntligen här, ska fö...

Av Ullis Lindblom Granlid - 3 mars 2015 01:20

  The girls and the trophys!      Härom helgen när vi var på utställning i Norrköping så var det även prisutdelning för topplistekatterna från 2014. Vi har ju blivit lite bortskämda med att ha någon gosnos i toppstriden och få hämta pokal...

Presentation


Följ våra oss och prickiga små leoparder i vår vardag och på våra äventyr!

Senaste inläggen

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Oktober 2013 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards