KungsgardenCats, Vardag & Show

Alla inlägg under december 2012

Av Ullis Lindblom Granlid - 18 december 2012 22:00

 

     

Labbar man blir lycklig av! Tacitus är här 4 månader och har precis de tassar och ben jag så 

hett eftertraktar, de här kommer vara rejäla även när kissen vuxen färdigt!




Jag vet ju att jag tjatat om detta massa förut, benstommen på bengaler.  Men jag drar mej oförtrutet vidare genom spinkiga ben och en del riktigt bra, tänker inte ge upp förräns varje kisse född här är en Cooper =) .


Överlag tycker jag nog att det blivit aningens bättre. Det vill säga på den helhet man ser på utställning. Men långt ifrån tillräckligt! Hanarna kan verka lovande men slutar ju till 95% ändå på max 6,5 kg... 

Dit vill jag ha honorna. 

Det är såklart upp till var och en att ha prioriteter i sin avel, och för oss är benstomme ett av  de viktigaste grundfundamenten.

Numera väger i princip alla våra killar 5 kg eller mer vid 6 månader, vilket är en rejäl uppgång sedan starten då de låg på knappa 4 kg. Om jag nu klarar procenträkningen i huvudet så bör det vara en ökning med drygt 25%.

Hmmm detta får mig såklart genast att undra om vi klarar en 50 procentig ökning på lika länge igen?? =P


Jag tycker det är intressant att se på skillnaderna just i växande ålder för sen kommer så många parametrar som kastration och matglad-lat, alt kräsen-aktiv etc in. Även om naturligtvis alla katter har en biologisk slutvikt så kan den ju precis som på oss tvåbenta variera inom en rätt bred marginal. Men första halvåret har de hyfsat samma förutsättningar. Att sedan automatiskt tro att en stor sex-månaders måste bli en jättekatt är ju såklart fel. Där måste man känna sina linjer, vissa är tidigt färdiga och andra sent.


Men om man som vi konsekvent jobbat med ett ganska koncentrerat avelsmaterial och behållt samma linjer genom åren med få men viktiga nytillskott så får man en väldigt homogen grupp katter att titta på och därmed kan vi dra slutsatser i vad som hänt med just våra kissar över tid.


Jag tror som jag sagt inte på detta att springa runt och handla "allt man ser som glimmar", det blir en alltför rörig bas att stå på och man får väldigt svårt att utvärdera vilka för och nackdelar som kommer varifrån..


Men glöm nu inte att allt som jag skriver här är mina funderingar och inget som ska tolkas som att andra ska känna tycka eller påstå att jag talar om hur de ska göra. Det likställs ofta och lätt med att man har pekfingrat åt andra. Var och en avlar efter eget huvud. Och de som väljer att gå långt utanför standarden kan man bara beklaga att det stoppar upp rasens utveckling till en del, men tror på självsanering där. Ju fler fina bengaler som finns så lär sig även sällskapsköpare att se skilland. När det gäller hälsan, ja då pekfingrar jag gärna! Det måste vi alla vara med och ta ansvar för.


Jag har gallrat rätt hårt bland mina honor och tilltänkta  "spara-kissar" just pga att jag ser att benstomme fattas.
Ibland har det bara blivit en kull på en annars fin hona just för att jag tycker ungarna känns som en tillbakagång.

Jag vill att kattungarna ska ha stora höga tassar som ser ut som stora "tofflor" liksom =) Inte långa framåt utan bara massiva och höga. Bakbenen ska se ut på en ungkatt som om de skulle sitta på en vuxen. Då blir det bra. Bröstkorgen ska ha bredd, likaså nacken! MUMS!


De flesta av våra flickor ligger en bra bit över 4,5 kg med den största på 6 kg. Men vi har också några mindre, där jag ser att de föräver sig större än de själva är.  Har sen faktiskt ingen aning om det är görligt, omöjligt eller ens lämpligt att önska sig ännu större katter än Cooper som med sina 9,2 kg är större än allt annat man upplever som "stort". Det får tiden utvisa helt enkelt. Spännande om man kunde se bengalens utveckling om 10 år, så man visste om det var lönt att fortsätta haha.


I allafall så är detta med grovlek något som jag aldrig prutar på vid nyanskaffning. Har just tackat nej till en katt jag hoppades mycket  på, pga av det.  Men vi har fått hem en annan kille där benen inte går av för hackor!

Och förhoppningsvis har vi ännu en på ingång om ett par månader. 

Vi har haft turen (och kunskapen) att ha hanar som överlag lämnar fantastisk benstomme. Förutom Cooper är både Walrossen, hans son Nino och Romeo fantastiskt välbenade individer som dessutom visat sig bära anlag för att verkligen föra det vidare.


Här kommer lite bilder på några av våra egna snyggosar där benstommen sitter som en smäck!


 

Hobbitfötter på samma fyra-månaders!

 

 

     

Här ser man tydligt höjden på "tass-bullarna" =) Tacitus igen.

 

 

   

 Lipton är bara störst överallt..! 5½ månad, 6.1 kg.. Benstomme som normalt sett

även vuxna kissar bara kan drömma om..

 

 

         

Även om Lo inte är någon enormt stor hona så har hon ovanligt rejäl benstomme
för att vara tjej! 
Tassar och överarmar har både bredd och grovlek.

 

 

 

En av våra Romeo-flickor med härlig benstomme! Sunny California,
5 månader och numera tysk medborgare

 

 

 

  
Ännu ett riktigt cool liten kille,Thrax, också han med hobbitfötter! 

 

 

 

 

Nykomlingen Lover med sina muffiga härliga tassar! En riktig liten mummakisse! 

 

 

 







Av Ullis Lindblom Granlid - 17 december 2012 11:11

 

 

Den här killen får iallafall mig att le stort även en gråblaskig måndag mitt i vintern..!

Ain't he cute!!?   Svensk medborgare snart hoppas vi..!   

Av Ullis Lindblom Granlid - 16 december 2012 15:00


    

Grattis våra fina underbara K-barn!!  

 


Keep Lovin Lo, Kisses For Puma, Kashmere Lion, Keanu och Kool Ozelot!
Idag fyller dessa fantastiska kattungar 1 år, en av de allra finaste kullar vi haft.

Förutom att de har meriter som få kullar kan skryta med är de alla helt underbara undivider!

Vi kunde inte varit mer stolta över att få kalla oss uppfödare till detta gäng, mitt hjärta svämmar över 

av kärlek till alla våra härliga bengalningar, och ja dessa kanske liiite extra   

Hoppas ni alla får en toppen dag med massa smarrig mat och spännande nya leksaker!

Vi skickar våra tankar och miljoner nospussar till er alla fem!


  

Av Ullis Lindblom Granlid - 14 december 2012 08:33

 


Hej å hå baka pååå!


Imorgon är det dax igen! Då rundar vi av kattåret traditionsenligt med glöggparty på Kungsgarden!

Det ska bli så roligt och vi ser fram emot att träffa på långväga och nära kattgalningar. Ja plus lite kära vänner från verkligheten också!   


Godistillverkningen är i full gång, vi har även lagt ut lite på entreprenad sas, schyssta Sofie har lovat bidra med oemotståndlig knäck och lussekatter av världsklass =)    Vi omger oss nämligen endast med katter av bästa sort, gula ätbara såväl som de med fart i och ben på!   


Bästa bästa Nine kom igår och hjälpte mig med städning, såååå underbart snällt så man bara vill gråta! TACK!


Klockan är 23.00 och Fifi & jag har bakat o fixat hela dagen. I vanlig ordning hotas partajet av snöyra och snuvor. Men vi är inte oroliga! Kattfolk är ett extremt seegt släkte!! Så see ya guys tomorrow! Kör fösiktigt !





Av Ullis Lindblom Granlid - 13 december 2012 10:00


   


Finns inte så mycket att säga, det här är den bästa katten som nånsin fötts!

Vi är så oerhört tacksamma för att den katten kom in i vårt liv.

Det kommer aldrig mer finnas någon som han så är det bara.

Stort Grattis älsklingen, kan inte fatta tiden gått så fort!

 

      

 

 



Av Ullis Lindblom Granlid - 12 december 2012 09:30



 


En av "alla" våra BIS-vinnare i helgen. Kungsgarden Out Of The Tribe, aka Sheldon.
Ägare Nine & Jocke i Eslöv. Supergrattis!! 


I helgen var vi på Ädelkattens utställning i Åkered, Västra Frölunda. Eftersom den inte bara var årets sista utan också en av årets största så fanns i vanlig ordning en extra laddning med spänning huruvida någon skulle lyckas klättra på topplistan såhär i elfte timmen... Och därmed också peta ner någon annan..   


Dolly har ju tex legat på första platsen nästan hela året, men det fanns en kisse som skulle kunna hota den platsen OM den vann båda dagarna. Eftersom Dollsan numera börjat planera familj så fanns hon inte på plats att försvara sin placering... 

Dock blev den spänningen ganska kortvarig då den aktuella katten inte ens tog Nominering första dagen så vi glädjande nog kunde skåla för Pods första plats som vuxen hona under kvällens middag!


Tror våra juniorer också ligger kvar på de placeringar de hade innan (hoppas hoppas..), medans våra goda vänner Pia Pizzis, landets bästa snigeluppfödare klättrade nåt pinnhål och därmed kopplade greppet om segern i uppfödarklassen, IGEN! Bara buga och gratulera!    


Tror inte det blev några omvälvande överraskningar alls faktiskt, förra året hände mycket just denna helg.


Men hur gick själva utställningen då?? Jo alldeles fantastiskt bra!     

Lo-djuret tog BIV-vuxen, Nominering och sedemara även en överlägsen Best In Show vinst! 


Vår vackra kille Out Of The Tribe, nåja vår och vår, han är ju bortadopterad till bästa Nine o Jocke, lillebror till Lo-katten visade att idel ädel avel inte är någon slump utan gediget arbete och bärgade Best In Show-titeln i kattunge -klassen!  Wiii.. vi var galet stolta och matte Nine... hehe det ska vi inte tala om.. det var knappt nån var torr om fötterna efter hennes stortjutande i lyckotårar..    Efter finalen kom domaren Luigi störtande med en servett, han hade sett henne gråta hysteriskt efter alla delresultat, Ex 1, BIV, Nom och ja då slutligen BIS:et var ett faktum fattade han ju vad som skulle ske. Underbart härligt tyckte vi alla att se någon med så oförställd glädje!   


Sen fanns en kullklass kvar att slåss om.. Det var en hel hög fina små kullar som mötte upp.. På förhand var vi mest oroliga för ryss-barnen, de har en otroligt fin pappa och såg härligt blå och storörade ut sådär på håll...

Man står ju med sina egna kissar så man får inte så mycket möjlighet att granska under lupp liksom.. Men hur som helst så tyckte domaren att Kungsgardens O-kull. Lo-djurets småsyskon, var den allra finaste och dagens tredje Best In show -titel var bärgad!! 

Ganska roligt och rättvis dag också, för den individuella domaren Luigi föredrog ju då Triben av kattungarna, medans kulldomaren tyckte brorsan Monsun var den vackraste!   

Syrran Savannah fick se sig slagen av bröderna minsann! Men hon blev bästa kattungeflicka denna dag iallafall! och vänta bara säger hon.. Snart så ska hon spöa upp brorsorna på domarbordet minsann!   


Alla våra kisar skötte sig fantastiskt, med på plats fanns även Sundowner, Lipton och Cindy, som hade finfina resultat i tuff konkurrens de också. Samtliga klassvinnare under helgen!


På lördagkvällen var det så dags för årets mest hajpade uteätande... Eftersom vi är många som åker på denna utställning har det blivit lite tradition att att gå ut allihopa och äta. Allteftersom gänget  har ökat på så krävs det ju lite mer logistikhantering för att få ihop detta.. Så nu var vi ett 20-tal hungriga som med hjälp av snigel-Annes organisation kunde lotsas i taxi-bilar till den valda restaurangen som i år var grekisk, och inmundiga en helt otroligt smarrig middag! Allt var förbeställt så man hade suttit hemma veckorna innan och valt bland förrätter o efterrätter o varmrätter tills det rann i mungiporna..  


ÄNTLIGEN skulle vi få äta maten på riktigt!

Eller vad sägs om mitt val: Calamares med aioli till förrätt, fårostfylld kalvfärsbiff och sen avlsut med Panna cotta.. Jummieeeeee...!! Grymt kul hade vi med face-rape av lyckligt ovetande kamrater och annat dumt.   


Söndagen blev lite rumphuggen då det hiades om klass 2 varning och snöstorm längs E6 söderut, så vi hängde på möjligheten med tidig hemgång, för första gången nånsin.. Det betyder att man lämnar ev.paneler där hän och åker direkt efter grundbedömningarna. Med en högdräktig hona hemma ville jag inte riskera att fastna i eländet ute kylan och bli extra sen. Många fina bengaler dock i panelerna trots vår frånvaro   , synd det inte blev några BIS, det hade de varit värda.

Men resan gick galant, vi kom helt klart före snön, på kvällen hade de haft det lite värre.
Stor PUSS till bästa Per o Zabbi   som drog sin lilla prickis från Nomineringen trots goda chanser att komma vidare, pga att de åkte med en hysterisk bilförare, som hispar till det såfort nån säger "vinterväglag"...   


Vill dela ut stora pussar o julkramar tillalla härliga vänner som gjorde denna helg till en toppen helg! otroligt god stämning, inga småaktigheter eller låga missnöjesyttringar så långt ögat kunde se. Det är såhär utställning är när det är som bäst! En social sammankomst med mycket humor och glädje över varandras framgångar! Och självdistans när det behövs..       


Hoppas en del kan ta sig en funderare över vintern och komma tillbaka 2013 med en ny och förbättrad inställning, både i sin attityd mot domare och medutställare... Det blir lite väl blodigt allvar ibland, av en sort som sträcker sig långt förbi utställningsnerver och kortvarigt missnöje över en utebliven seger.


Lite bilder från helgen dåå... För er som inte hänger på facebook, för ni har ju redan sett.



Lo-katten/Lo-djuret/Grodan-Lo allas vår älskling som var på toppenhumör

och bakade bröd/vinkade till publiken allt hon kunde.!

 

 

 

Rutinerad som hon är vid det här laget vet hon att det är bäst att smöra lite extra för domaren..  

 

 

 


 

Vår andra fina utställningstjej, Sundowner, var också på plats med vardasgmatte Gunilla.
De samlade på sig ytterligare cert till sin kommande Grand-titel.

 

 

 

 

Lipton... Vad skaman säga. Han äger mitt   den här filuren.. Så som bara en son av Cooper kan göra.

Och det är väl ingen som tvivlar på vem som är hans pappa??? I vissa lägen är likheten nästan fånig. Jag brukar inte tjata om vikter, det gör alla andra så bra. Men här är det värt att nämnas. Lipton väger vid 5½ månadsålder 6,1 kg. Det gjorde inte ens Cooper...  Dessutom är han lika många kilon ren avspändhet och tvärgosighet! (finns det ordet??? haha)

 

 

 

Domaren hade roligt med vippan och Lipton bjöd på det =)

 

   

 

 

Monsun gör en liten dans på domarbordet.. =) Ett av de fina O-barnen!

 

 

 

 

Savannah-katten, ännu ett strålande O-barn och tack o lov vår keeper!



 

 


Hennes päls är bara helt fantastisk, liksom resten!


 

 

Tredje O-barnet på plats, Tribe som alltså lyckades få två BIS-vinster på en dag!
Indivbiuell och kull =)

 

 

 

 

Lilla fina Draken från Leopardettes, i panel.



 

 

 

Snigelficka med sug i blicken! Uppfödd av S*Mad About!



 

 

 

Nine med tår i ögat efter nån av alla kissens delvinster!

 

     

 

 

Sundowner och domaren Sabine Drieling.



 

 

 

Lo-kattens daxskörd!



 

 

En lite annorlunda snygging, av mer TICA-typ. Me like!

S*Astrums Magnum med von Satara blod i ådrorna.

 

   

 

 

Enda vuxna hane på plats, vackra ögon minsann!
Kallas för Nisse men kan tyvärr inte hela namnet



 

 

 

Da girls... en del av alla raringar!

Ann-Charlotte, Sanna, Hillevi o Nine. 

 

   

 

 

 

Kelam's Quintus, en riktigt fin juniorkille från Anne-Mette Larsens uppfödning.



 

 

 

Monsun håller andan och väntar på bättre tider .. =P



 

 

Två vackra systrar. Lo-djuret o lillsyrran Savannah-katten!   

 

       

 

 

Å lite extra idolbilder på Lo. 
2012 års Bästa Bengal,
Scandinavian Winner
Junior Winner
 2:a Årets Katt-Junior/ungdjur, därmed också Sveriges Bästa Juniorhona !
Samt bästa vuxna Bengal på World Show. Stolt? Nääää.. =P

 

 

 

   

 

 

 



Av Ullis Lindblom Granlid - 7 december 2012 09:47


 

En "lejonklippt" Linet! =)


Lilla Linet tar sig! Hennes skador är nästan helt läkta nu, bara ett par smala "remsor" som ännu vätskar lite..

Hon är fortfarande skygg, men spinner när man kliar henne i nacken   Det har ju liksom inte varit bästa sättet att hamna i fångenskap på, med en jobbig vårdare som måste badda sår och ge medicin ständigt och jämt.

Jag hoppas vi ska få en bättre relation nu när man inte behöver vara så jobbig hela tiden.. Hon ska få flytta ut i kattstallet nu snart, så honkan få det lite roligare.



Har funderat mkt på hennes skador och diskuterat med veterinärerna.. Det är mkt märkligt, för hon hade som ett sårigt band runt hela kroppen bakom frambenen.. Hela vägen runt. Sen krossksador på bägge höfterna, helt liksidigt.. OCH likaså liksidiga sårytor längs med ryggraden hela vägen bak och slutligen såriga fläckar liksidigt på frambenen, överarmarna. Jag får känslan av att det måste vara något annat än en påkörning, mer som att hon skulle suttit fast?? Men kan inte riktigt fatta hur eller var. Hon var inte alls smutsig.


Vi letar ännu efter ett hem åt henne, hon kommer bli någons finaste pälskling! Hör av er om ni har någon idé!

Av Ullis Lindblom Granlid - 5 december 2012 19:15

 

   

Run for fun! =)

 

Om ni är sugna på ett sånt här fint hjul till bengalerna så bygger Johan på beställning!


De är fantastiskt välbyggda, tysta med dubbla hjullager och stadiga! 120 cm diameter, så katterna inte får ryggproblem med tiden. 

 

De hjul man köper är bara 110 cm och därmed lite små för de större, långa  bengalerna. De hjulen ligger på ca 5000 kr.

 

Johans kostar 2900 kr färdigmålat eller 2500 kr om man vill måla själv.

 

Extremt prisvärt kan jag intyga!! Leverans på max 10 mils radie från Skåne/Blekinge. (de byggs både i Lund och Blekinge) 

 

Våra kissar springer massor varje dag, de är helt sålda på hamstergrejen! =))

 

Kontakta mig så vidarbefodrar jag!

 

 

 

Presentation


Följ våra oss och prickiga små leoparder i vår vardag och på våra äventyr!

Senaste inläggen

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
          1 2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12 13 14
15
16
17 18 19 20
21
22
23
24
25
26 27
28
29
30
31
<<< December 2012 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards