KungsgardenCats, Vardag & Show

Alla inlägg den 2 januari 2013

Av Ullis Lindblom Granlid - 2 januari 2013 16:45


 

 

Ett drömideal å ena sidan..
Men längre huvud och knappt någon tredje färg i fläckarna, men bättre än såhär blir det ju knappt!
Kolla in de spottade frambenen.. och "högbulliga" tassarna jag tjatat om, MUMS!


Nu talar jag om utseendet, temperamentsmässigt vill man såklart inte ha dem till små vildkatter hemma, utan enbart lite galna i leken och djungelsmarta i största allmänhet. 


När vi föder upp bengaler så har vi såklart flera olika önskepunkter. Ett vilt yttre vill vi alltid ha, men kanske på lite olika sätt. Att föda upp en katt som i så hög grad som möjligt liknar oceloten här ovan vore ju en våt dröm. Å ena sidan. Men vår bengalstandard ser inte rktigt ut såhär, och vi vill ju ställa ut och helst ha framgångar där också, så då krävs lite mer "anpassad" vildkatt. Vi meckar och pusslar och försöker få så mycket av båda världar i våra kissar.

Till exempel har ofta dessa extra leopardlika kissar lite mer långsmala huvuden med flatare pannor. Precis som de vilda kattdjuren. Men det går inte alls hem på show. Sådana här högbenta gepardlika kroppar gillas inte heller, och står alltså inte heller i den bengalstandardad vi bör följa.

Men den här typen ligger i en del av våra katter, och ploppar upp med jämna mellanrum. Och jag kan inte låta bli att jubla lite, för de är så underbart vackra! Dessutom motsvarar de bengalstandarden i ett annat stort förbund, TICA, väldigt väl. Så vi som även jobbar med uppfödarvänner i det förbundet och gärna byter lite kissar oss emellan, ser bara fördelar med att dessa också kommer till. Dessutom är det ju en typ man blir lycklig av och även många sällskapsköpare vill såklart gärna ha en sån här exotisk kisse i sin soffa. Ja inte för att man når den här ocelotstandarden då, men iallafall katter  "ditåt".


Sen finns ju tillfällen när man lyckas kombinera det bästa av det mesta i en och samma katt. LO är en sådan. Hon har det vilda flytet i mönstret och kontraster som man drar andan av, plus en uttryck som för tankarna till en vild ocelot eller annat mindre kattdjur. Ändå håller hon sig inom den mer "bred-runda" standarden.


Men som sagt, vi är även såå svaga för det lite för extra långa, exotiskt utdragna också. Så länge benstommen sitter där. De här vilda kattdjuren har inte alls alltid sådana fina "rosetter" som tex leoparderna, och det kan vara lika snyggt på en bengal med endast mörka fläckar i flyt på ljus botten. 

Det enda jag inte vill ha är de bengaler som för tanken till en liten huskatt, den looken blir för mig helt fel, oavsett hur snygga mönster de än må ha.

Här är ett par av våra "vildingar" i flocken!




 

Lo med rätta flytet! Fläckar som liksom rinner längs kroppen..



 


 

Likaså hennes ryggtavla är en dröm i flyt.



 



 

.. som grädde på moset har hon en obetalbar look av ett vilt exotiskt kattdjur.
We LOVE Lo!   



 



 

 

Ännu en grym ryggtavla med fläckar som inte har så mkt tredjefärg
men ändå allt man kan önska! Ponyo   



 



 

 

New Morning går inte heller av för hackor.

Fantastiskt fint flyt, exotisk kropp och huvudet...  



  




 

.... Det här huvudet kanske inte går hem på en Fife-utställning,
men OJ så det får mitt hjärta att klappa! New Morning har verkligen en look som få honor!


   

Presentation


Följ våra oss och prickiga små leoparder i vår vardag och på våra äventyr!

Senaste inläggen

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
  1 2 3 4 5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30 31
<<< Januari 2013 >>>

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards