KungsgardenCats, Vardag & Show

Senaste inläggen

Av Ullis Lindblom Granlid - 10 augusti 2012 22:30




Blogg kungsgardencats :Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Foder foder foder...

ALLA älskar Vet Concept!

 

Jag har skrivit om foder här förut, och det mindre bra i att de flesta foder innehåller så mkt spannmål vilket är lika med kolhydrater! Katter är köttätare, punkt. Hundar allätare.

Bengaler har lite känsliga magar, speciellt under uppväxten, och man ska vara försiktig vid foderbyten och med att stoppa i sin nyfikna kisse "allt" den vill smaka.

Viss kan gärna en liten bit ost eller skinka eller smörklick få slinka ned vid frukostdax, men var försiktig med  de kryddade middagsgrytorna! Lite kyckling o fisk går ju såklart fint också.

Varför jag skriver detta nu är för att jag får såå mycket frågor från ivriga undrande kattungeköpare, som vill hitta det bästa för sina kissar och foderdjungeln är ju stor som Amazonas vid det här laget, så man kan ju gå vilse i ett betydligt mindre område!

Jag är ingen expert, jag talar bara av egen erfarenhet. Vi har testat en del genom åren, dels som man köpt för man läst att det ska vara bra, till allt man vinner och måste göra av med och låter kissarna prova på. {#}

Mina amerikanska mentorer har alltid envist sagt att bengaler tål spannmålsbaserade foder sämre än andra raser, och jag är böjd att hålla med. Visst funkar de flesta på Royal o Hills etc när de är vana vid det. Men inte alla. Vi har haft en del som haft lite dålig mage till o från. En del som kräks upp osmält foder emellanåt... Katten i sig mår prima och tester på avföringen är gjorda, och då har man liksom mer accepterat att kissen är sån. Tills vi bytte tillVet Concept  
Spannmålsfritt kalasfoder från Tyskland. Jag är supernöjd. Katterna älskar det och inga mer kassa magar eller kräkningar. Ni som orkar och kan betala lite mer, testa detta! De har även kringprodulkter såklart och kattsanden Öko Plus till toppenpris. Man kan ju sambeställa så blir portot mindre kännbart. Fodret står vid dörren på mindre än en vecka.

Royal Canin har i mina ögon alldeles för mycket spannmål i sina foder. Och en hel del katter blir kassa i magen eller kräker emellanåt. Men vissa av deras kattungefoder funkar fint tycker jag. Baby Cat är ett utmärkt foder att börja med, då bitarna är väldans små och det är lättsmält och verkar harmlöst för små magar. Men övergång till deras vanliga Kitten tycker jag har gett en del problem, allt från foderallergier till lösa magar. Vi använder här deras Persian Kitten och rekomenderar också våra kattungeköpare att köra vidare på det. Det är gjort lite mer för känsliga magar och jag har inte haft problem med allergireaktioner eller heller dåliga magar i nån omfattning på det.
Det kan ju kännas som lite överkurs att beställa foder via Internet med en viss portokostnad för en vanlig familj med en eller två katter. Därför är våra ungar inkörda på detta foder vid flytt.

Sen vill folk ändå gärna prova andra sorter o märken.. Man läser på internet om ett nytt foder som ska vara så bra, och vissa är tom just spannmålsfria. Men det finns annat som kan göra dem mindre bra. Tex vad det är för köttråvara i. Om den är av god kvalitet, om det är från många olika eller få proteinkällor. Och balansen mellan mineraler och aska ska också stämma. Tex  kan en hög magnesiumhalt tyda på dålig kvalitet på köttråvaran.. Och för hög magnesiumhalt kan stakrt bidra till urinsten!

Om och när man byter över till ett spannmålsfritt foder kan katterna ofta få dålig mage av det, då de inte är vana vid den sammansättningen. Men fasa över sakta sakta, blanda under ett par veckor och öka på av det nya.
Ge inte upp utan ha lite is i magen. För oss har iallafall alla kommit igenom lite magbreak för att komma ut som friska lyckliga katter med en matte som är nöjd och lugn med att veta att de äter det bästa. 
Många av de foder som erbjuds på marknaden, nya som gamla, är också mindre smakliga för katten. Ingen idé ju att lägga pengar på ngt som kissen tycker är urrk. 

OCH man MÅSTE inte hitta ngt "annat".. Prova det som någon ni känner med erfarenhet ger. Enklast o bäst så.
Har man däremot en problemkatt med riktig allergi/njurproblem etc är det ju en annan femma, då behövs veterinärhjälp med fodret!

Finns en bra lättfattlig artikel om varför katten ska äta vad  här:

http://www.alltomkatter.se/pg/pages/view/3894/

Läs den! 

Av Ullis Lindblom Granlid - 24 juli 2012 22:45


Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Når råttan är borta...

När råttan är borta... dansar katterna på golvet!


Här kommer man hem efter en tur till affärn...

.....!

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Når råttan är borta...


... !

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Når råttan är borta...


" - Mamma mamma tittaaa va nån har gjort!!
Undrar vem, vi skulle aaaldrig ........"
Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Når råttan är borta...

Vi hjälper dig å städa mamma apselut!
Tror det va husse.. eller hunden!

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Når råttan är borta...

 

Av Ullis Lindblom Granlid - 5 juli 2012 22:30

 

 

 

En härligt prickig kakhög! Chocolate chip cokies...

Nu kommer ett sånt här förnumstigt aplångt inlägg om mina avelstanker igen.. Skitjobbigt tycker säkert flera, men bara sluta läs då nu, o kika på lite bilder eller inte ens det. Den här bloggen är ju min och jag skriver vad och hur jag vill. Hoppas bara ingen tror jag pekar ut någon speciell, det här gäller mer allmänna tankar jag har fått genom samtal och ihärdigt övernitiskt bengalsurfande jorden runt! {#}

Efter att nu ha fött upp bengalningar i mer än et halvt decennium, är det roligt med lite återblick..
Mål och visioner som man började med har delvis förändrats, uppnåtts eller är kvar att fylla.
Sitter ju massa nu och gosar med våra små guldprickisar. Har lyckan att ha Cheetah med smått hemma en vecka då Cheetahs familj är ute på äventyr.

Jag är dödligt kär i detta lilla gäng! {#} De är smått fantastiska allihop.
Ja det har vi fler kullar som är, men det som gör den här lite extra speciell är dels att de närmar sig vårt ideal med riktiga stormsteg, dels att det är hembakt i flera generationer! Med lite hjälp av våra underbara vänner och samarbetspartners.
Jag hävdar att min inställning är helt rätt, ensam är man ingenting. Med samarbete med ett fåtal uppfödare som man delar ideal och litar på kommer man hur lång som helst!
Jag tror inte alls på att köpa katter från alla världens hörn bara för att de är snygga, och byta/låna/sälja till alla som vill ha. Jag får skygglappar på direkt jag hör om de som köper från "alla" och står på kö hos "alla". Det känns inte som om de ska kunna orka bry sig och lära känna alla de blodslinjer och individer de har att jobba med, och vad konsekvenserna av olika parningar ger och kommer att ge på sikt och har gett tidigare.
Dertsamma gäller detta att prompt vilja jobba med alla färger och mönster redan i initialskedet av sin avel. Kan bli mörkrädd när jag inser att basic genetik och färgförärvning är grekiska för många. Då menar jag basic, inte att alla ska ha fördjupat sig in i genetikens obegripliga värld där man kan gå vilse i tanken lätt som en plätt när man kommit en bit in. Men att förstå vilka färger och snönyanser man kan vänta från en viss parning, det är liksom rysligt vikitgt att ha orkat ta reda på! Inte för att det blir en katastrof av oväntat färgutslag, men för att man faktiskt ska vet veta det. punkt.
Det är inte av snikenhet/egoism jag håller mig restriktiv, som de flesta säkert tycker och tror. Utan jag tror att stringens och homogenitet i avelsarbetet är nyckeln till framgång. Och naturligtvis är jag egoist så till vida att jag sätter mitt eget katteri i främsta rummet, dvs jag sparar ju naturligtvis de katter jag tror mest på för eget bruk om jag har möjlighet vad gäller plats. Men samtidigt hoppas och önskar jag allt gott för mina uppfödarvänner, och hjälper gärna med att bidra till utvecklingen även hos dem!

Linjer som man jobbar med och har känt i många år och flera generationer är såå mycket lättare att förstå sig på. Blir något bra var det ju förhoppningsvis väntat, var det så att ngt inte blev så bra som an tänkt går det oftast fortare att förstå sig på varför, och därmed rätta till det hela back on track igen. Kan man få kunskap om tidigare generationers egenskaper och utfall också så är ännu mer vunnet. Jag vill verkligen råda er alla att nörda ner er lite i det material ni har, och inte bara "kolla stamtavlor" o bilder på förfäder utan verkligen försöka få kontakter och tala med de uppfödare som jobbat fram de kissar ni själva har fått till er.

Att jobba med linjer man kan få information om tio generationer eller mer tillbaka är en fröjd. Det hjälper mig oerhört. Jag kan därmed dra slutsatser om framtiden. Som stämmer på det hela. Naturligtvis långt ifrån alltid, men tillräckligt i stort för att det är oersättlig kunskap för mig. Hur sen andra tycker och upplever avlandet får ju stå för dem. Min väg och mina val är rätt för mig, men såklart tror jag att andra kan dra nytta av samma tänk, iallafall till viss del. Beror ju lite på hur man ser på aveln.

För oss är det enda möjliga att avla fram en HEL bengal. Inte en mönsterkatt, inte bara en cool profil.. eller stor kisse.. Allt måste tilltala vår vision om hur en bengal ska se ut. Och det är naturligtvis tidskrävande värre.. Men vi siktar mot målet och äntligen börjar långvarig planering ge ordentlig utdelning! Senaste året har gett kullar med ett väldigt högt snitt. Tidigare har vi också fått riktigt fina individer, men mer någon utstickare i en förövrigt mkt trevlig kull. Mina mentorer har alltid sagt att målet är att få kullar att spara ur där man inte kan välja vilken, för alla är lika bra.. Det delikata problemet har vi fått brottas med några vänder nu, och det är fantastiskt!!
Vi är ju oerhört lyckligt lottade och sitter med en hel drös fantastiska importkissar, som hjälpt vår avel massor. Men vi har också jobbat hårt framåt och sparat egna uppfödningar hela tiden och när jag nu sitter och jämför kullarna från våra hembakta och rena importkombinationer så är det idag så att de mest lyckade kullarna håller samma klass oavsett om föräldrarna är americanos eller infödda.
Det är en konst i sig att plocka ut riktigt bra katter även när man importerar. Allt är ju inte bra för att det är utrikiskt som en del tycks tro.. Vi har finfina bengaler på några ställen här hemma också, som överträffar många importer. Sen jag blev lite varm i kläderna har jag endast importerat katter från uppfödare jag haft span på länge länge. Den senaste i raden av mina importer, Romance, som kommer från Dania i Österrike, von Satara Bengals, är ingen ny bekantskap för mig. Jag har beundrat hennes katter imånga år, redan när vi var färskingar var jag med i en Yahoo-grupp där uppfödare postade bilder på sina katter. Låångt innan Facebook fanns och tog över.{#}

Det fanns både marble, snö o spotted grupper, kanske finns de kvar än? Nåväl, där var Dania flitig på att posta bilder på sina sanslöst vältypade katter, med kanske inte alltid idealpälsar för mig men huvuden och kroppar helt i min smak! Jag tassade ofta in och kikade på hennes hemsida och det fanns nog redan då i huvudet att en sån där kisse gärna skulle få flytta hem till oss. Man hade lite kontakt med gruppmedlemmarna till och från.
Ibland tar saker och ting tid, i detta fallet många år, innan det blir av.
Det blev inte efter de linjer jag dreglat efter då för länge sedan, men hon är också en uppfödare som behållit fokus på vad hon söker och lyckats få med sig sina ideal genom förändringar i sitt avelsmaterial under årens lopp.
Så vår lilla underbara Romance motsvara alla de förväntningar jag en gång hade om en alpprinsessa! {#}
Skynda långsamt i kontakter är mitt råd!!

Jag är ju själv numera visare av skadan, efter att tidigt ha gått på nitar utomlands..Men det har jag redans krivit om här på bloggen.
Jag önskar jag såg fler "helhetsbengaler" hos uppfödarna.. Kan inte nog trycka på detta med typ look o benstomme! Var sitter öronen? Var sitter ögonen?? Små djupt liggande täta ögon får aldrig en bengal att lämna huskatträsket..! Har katten en rejäl vilddjursnos, eller bara en liten tam sötnos???
Till syvende o sist, i betraktarens ögon, inte minst domarnas, spelar looken och huvudet en STOR roll i slutintrycket. Vilket ofta är skillnaden mellan att få en röst i panel eller inte. Eller i att fånga den "vanliga" människans intresse och nå in i hjärteroten. Enligt min erfarenhet så faller de flesta för våra katters intensiva ögon och lejonlook. och bestommen. Inte de granna pälsarna, även om de är grädden på moset i slutänden.

Blev riktigt besviken när jag hörde en familj berätta som kom till oss för att se bengalerna att en uppfödare de haft kontakt med varit mycket överlägsen i sin attityd när de presenterat sina önskemål om en kisse som skulle vara stor och rysligt vacker att se på. Då fick de höra att en sådan katt fick de vara beredda att punga ut med 20-30000 kronor för, till sällskap. {#}
I vår uppfödning är målet att alla som bestämt sig för att dela livet med en bengal skall få en oerhört vacker individ att vila ögonen på, till normalt sällskapspris. Det ska inte vara något sällsynt som kräver oanade resurser i plånboken. Bengaler ska vara exeptionella, det skall vara standard, inte undantag och tillgängliga för alla som fallit för våra magiska kissar.
De allra mest exklusiva stannar naturligtvis hos sin uppfödare för att bidra till framtiden.

Men som sagt, man vill ha kullar där alla är lika bra, och då bör ju trots detta de allra flesta gå till sällskap. En eller två till avel. Åtminstone om de ska leva i geografisk närhet av varann... Så förstår verkligen inte tänket att bra bengaler till familjekatter ska kosta skjortan?? Det gör de ju redan faktiskt. Sällskapsdjur är en investering som många anstränger sig för att få råd med. Nivån på priserna är bra som den är.

Vi har massa jobb kvar här hemma såklart, men helheten är bra nu. Vi har mycket på plats. Skulle tro att om en sådär tio år med finlir så kanske man är helnöjd.. eller ?? Någon som hört om mål som ständigt flyttas framåt allt eftersom utvecklingen framskrider...{#}

Här kommer nu en bildberättelse om vår senaste kull, 4 generationer från vår "start".


Det började med Marmis, Suttlemagic Marmalade, en av våra
första honor.
 Importerad från Australien av Caroline på Leopardettes.
Fantastiska ögon, silkpäls deluxe och bra kropp!

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..


Marmis fick träffa Lama, vår gyllene prins!
EC Leopardettes Lux of Lama, DSM,DVM.
Miniöron, underbara ögon, färger och pälskvalitet man
fick rysningar av. Och ett stort självförtroende!

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..


Ur denna kombination föddes Chai N'Cayenne. Till vardags Chai.
Vår första marble och en fin sådan! En mycket lyckad mix av dem båda, med små öron vackra ögon, härliga färger och toppenpäls.

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

Chai växte upp och fick date med BENGALEN, drömmen som blev sann. Vår Idahoprins Cooper. Närmare presentation överflödig.
Han har ALLT, trots vissa brister.

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

 

Den här kombon blev otroligt bra! Vi fick en kille som drog blickarna til sig från första sekund. Vi kallade honom Bug, men hans fina namn är Hot Lambourghini. Bug skadade tyvärr ryggen som liten och hans utställningskarrär gick om intet. Han fick bli massivt älskad kelgris hos familjen Ronge. Men vi hann få en kull efter honom. Hans syster Mini Cooper flyttade till Gail o Walt på Absolutely i Idaho, där hon delat helt fantastiska avkomnor. Bla våran New Morning och Gails keeper Edge of Glory, och nu senast Absolutely Rox Da Party, flerfaldig TICA-vinnare redan i späd ålder! *STOLT MORMOR*!!!

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..


Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..


Vi hade ingen egen hona som behagade löpa när Bug växte upp till en villig ung man som började strila lite här o där i familjens hus.. Tack o lov hade bästaste Gabi o Viktor på Bella Pardus en mer än villig dam, Starwinds Baby Love! Härlig tjej i gyllene toner, bred mullig nos mm. Precis vad som passade Bug! Lika är bra!
De fick en date och fem små godingar blev resultatet!

Bug fick därefter genast njuta livet som kastrat.

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..


Vi fick tillbaka en "kitten-back" som det kallas på kattspråk,
en fin tösabit vid namn Cheetah
.

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

Cheetah blev stor snygg otrolig nosbredd från både mor och far, slickad päls.. vilt flyt i mönstret, spottade ben underbara ögon...

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

Så småningom föddes här hemma en annan prins, som vi bakat med hjälp av goda vänner och samarbetspartners, mamma Darling ända från USA, och pappa Fauno ett barnbarn till Cooper, med canadensisk-ättad lettisk pappa.
Hemmahörande i Danmark hos Eva på Benga Bengals.

Efter 9 veckor föddes Romeo och hans syskon!
Underbara älskade små! Kunde inte välja, behöll två..

Fauno med matte

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

Romeo är en kalaskille, tonvis med fördelar. Kunde dock haft lite mindre öron och kortare nos.. Det kommer naturligtvis med lite "baksteg" på vägen framåt. Men totalt sett en riktig gigantiskt stor underbart vacker kille. Med supertemperament som hela sin stamtavla!

Romeo liten...

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

Romeo större!

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

Så möttes då de två... Cheetah o Romeo. Fem ungar blev det.
Och OJ vilken kull! Man blir pirrig i hela kroppen. Cheetah har tidigare visat med Cooper att hon kan producera superbabies, men att det blevl ika bra när vi körde hemmaprodukt till pappa också, det gör oss stolta som tuppar på gödselstacken!
Det har allstå tagit sen 2007 att få till denna kull...!

Den enda flickan är så mycket keeper man kan bara kan önska sig,
får nypa mig själv för att tro att hon är på riktigt.

Out of The Savannah!

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..
 
Hennes bröder är lika flotta de, här kommer lite bilder på dem!
Hade gärna sparat minst en.

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

 

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

 

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

 

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

 

Blogg tillhörande kungsgardencats : Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Att baka en bengalkaka..

Jag älskar dem alla, de lyckostar som ska få en sån här gosnos
kan bara blunda och plocka upp en det blir lika bra vem de än fångar!

Så, nu är jag klar för nu {#} Men återkommer snart med lite andra
steg för steg visningar av hur "vår typ" av bengal har avlats framåt..


Av Ullis Lindblom Granlid - 20 juni 2012 22:45

Blogg kungsgardencats :Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Doctor Bach!

Dr Bachs Rescue Remedy drops!
Utmärkt till kattapoteket! 

 

Vill tipsa om ett homeopatiskt preparat som jag tycker har bra effekt.
Homeopatiska medel är absolut inget receptbelagt eller "farligt" att ge, det värsta som händer är isåfall .. ingenting. 

Ute i Centraleuropa andvänds homeopati hand i hand med veterinärmedicin. I Sverige rynkar vettarna på näsan åt dylikt.. Vi har under våra år med hästar haft många och goda erfarenheter av homeopatiska behandlingar, och även testat att bla mjuka upp våra egna stela leder med ett par doser. {#}

Dessa droppar kan man använda till människor och alla djur. De är enkelt uttryckt "mot stress". Har man en katt som stressar på bilresor eller veterinärbesök etc. kan det här hjälpa. Man måste dock skilja på stress och stöddighet. Visserligen kan ju aggressivitet vara stress i grunden, men för en hankatt med gott självförtroende som mer av envishet ylar på resan eller hos veterinären hjälper det liksom inte.

Också en alldeles utmärkt liten hjälp att ha hemma vid födseldax! Honkatten kan ju gärna bli lite stressad både före och under värkarbetet. Eller som vår Marie nu, som var lite stressad av att ha små pipsillar i lådan.. Då släpper man ju inte mjölken lättare precis. Efter endast en behandling (en droppe) så bara coolade hon ner sig och släppte till mjölken och allt blev bara så bra! {#}Sen får man ge ett antal gånger under så lång tid det behövs.

Föds en kattunge slapp och orkeslös gör en droppe på huvudskulten susen, massera in den lite fint i huden bara och oftast piggnar krabaten till rätt omgående.

För mig var användandet vid kattförlossning en nyhet tills jag fick tipset av Dania på von Satara i Österrike och jag är henne evigt tacksam för det!

Om någon funderar på att lugna en katt/hund inför utställning med detta måste ni kolla upp regelverket.  Preparatet i sig lär inte vara dopingklassat, men jag har för mig att man inte får ge ngt alls som kan påverka katten under pågående utställning.. Dock är jag inte så påläst där, har haft turen att inte behöva fundera i de banorna med våra coola labbe-bengaler! {#}

Om någon köper hem det och villha hjlp med doser och hur ofte så får ni gärna höra av er, jag hjälper så mkt jag kan!

Av Ullis Lindblom Granlid - 14 juni 2012 22:45


Blogg kungsgardencats :Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Svarthaka eller Acne Feline.

Världens finaste Devs får demonstrera fenomenet svarthaka...
Hoppas han har överseende... {#} 

 

Eftersom jag ändå är i gasen och pådyvlar folk mina erfarenheter om "problem" av mindre art just nu så tänkte jag ta upp detta också. {#}

Fick en fråga på Facebook häromdagen, och insåg det säkert finns fler som klurar på vad att göra med de svarta hakorna..
Acne feline är just vad det heter, pormaskar liksom, på katt. Vanligt på tonåringar även bland de fyrbenta och oftare på fertila än kastrater.

Ofarligt, inte smittsamt.
Men irriterande och kan leda till sår i värsta fall och INTE snyggt om man vill ha katten på utställning. 
Åtgärd nummer ett: OM NI HAR PLASTMATSKÅLAR HEMMA SLÄNG DEM!!

Plasten samlar mkt fler bakterier på ytan, och även fettbeläggning från tex torrfodret och smuts från katten stannar kvar lättare. Bäst är skålar i keramik, stål och glas som har smala kanter som katterna inte står och gnuggar hakorna emot.
Att rengöra skålarna ofta är såklart också viktigt! 

Hemma hos oss hjälpte detta faktiskt nästan helt som åtgärd för ett par år sedan när vi hade flera svarthakor i huset. Efter någon månad var de puts väck!
En av tjejerna hade dock rätt mkt och lite sårigt, henne baddade vi med alsollösning dagligen i ett par veckor. Ja det funkar helt enkelt som på vilka pormaskar som helst, tänk logiskt bara.

Har det blivit sårigt kan även svampar eller kocker börjat växa i det, och då kan man behöva tvätta med tex klorhexidin eller även få hjälp av sin veterinär att häva infektionen.

Men på sikt känns det som hushåll utan plastiska skålar även är utan svarthakor- för det mesta. {#}
 

Här kan ni se bilder på massa olika svarthakor om ni är osäkra  på vad ni har på kissen hemma..

http://www.google.se/search?tbm=isch&hl=sv&source=hp&biw=1280&bih=909&q=svarthaka+katt&gbv=2&oq=svarthaka&aq=1&aqi=g3g-sS1g-S1&aql=&gs_sm=c&gs_upl=5954l7897l0l99

 

Av Ullis Lindblom Granlid - 14 juni 2012 22:30

Blogg kungsgardencats :Vardag & show i vårt bengalkatteri..., En viktig berättelse! Om att kämpa för sitt djur..

Inga kattänglar i onödan helst...

 

Det här rör ju inte bara Bengalfunderingar, men har inte riktigt något specialfack för saker som detta så det hamnar här.

Jag kom i kontakt med en bengalägare för ngt år sedan första gången, Veronica Eriksson. Nu har vi haft lite kontakt igen och hon berättade den mest fruktansvärda historia om svartmögel och om att kämpa mot en hel drös veterinärer som envisasmed att FIP är enda möjligheten på hennes sjuka bengal Nova...
Man blir duktigt trött på detta att tyvärr många vettar drar på sig skygglappar när de får in en bengal med ovanliga symptom och gör det "lätt" för sig genom att diagnosticera FIP. Därmed med rätt att avliva, "problems solved"........... {#}
Veronica nöjde sig inte utan stred så länge kissen orkade. När hon fick ge upp var det för katten skull, inte för någon diffus diagnos skull. Jag önskar alla djurägare orkade  vara som hon. Vet att ni är många, men vet också det finns de som både tycker det är för jobbigt och dyrt att offra "allt" på ett sällskapsdjur.
Då jag själv råkat ut för en enstaka köpare eller två genom åren som visat sig ha en hisnande ligiltighet inför ett djur som blir sjukt, och bara räknar ören och "tidsspill", vet jag att den sorten tyvärr finns. {#}
Tydligen kan det inte nog påpekas att det även medför skyldigheter när man skaffar ett djur, även om det inte blev som man tänkt sig.
Jag vet också mycket väl att det finns fantastiska veterinärer som gör allt för en katt, läs gärna om Lovis på Hjälpsamma Tassars blogg..  Men som sagt alla är inte såna. Turligt nog fick ju till slut även Veronica hjälp av en insatt vetr.
Ni ska få läsa hennes berättelse här. Lägg den i bakhuvudet, så ni kan rota fram den om ni stöter på ett djur/ägare med liknande symptom! 
Som bakgrudnsfakta kan anges att såret hon talar om på katten är sedan ett tidigare kejsarsnitt, där bakterierna alltså fick fri väg in i kattens kropp...
Det blev infekterat,sprack och fick tömmas på var men eländet bara fortsatte med upprepad bukinflammation ( vilket ju kan indikera FIP). 

Tusen tack Veronica för att du delar din berättelse. Jag grät en tår men är så tacksam att jag fick lära mig något nytt. Förhoppningsvis kan det hjälpa någon annan end ag i framtiden att slippa missta sin älskade kompis i onödan.

"FIP har ju blivit ett slags samlingsgrepp för allt man inte kan sätta fingret på verkar det som, så länge de har antikroppar mot det, fast det har ju 75% av alla katter (vilket är bra har jag lärt mig) och är de över en viss ålder och rest lite grann så är de garanterade att ha det nästan.
Jag spenderade fyra månader med att prata med experter från hela världen (australien, USA, England, och lite forskare på människotarmproblem vid Lunds Universitet och Karolinska )och läsa alla avhandlingar jag kom över, så jag kan nog nästan anse mig svensk expert nu lol men vad gör man inte för sina djur!
Nova träffade vetrinärer på två ställen, på det ena var de två som var oense (märkligt nog var det den som missade inflammationen i buken som ville att hon skulle avlivas på stört) och den andra tyckte inte proverna stämde helt.
Den andra veterinären träffade henne för att titta på hjärtat bara.

Hon svullnade upp efter pencillinbehandlingen när de lappat ihop henne och tömt buken på var och den fylldes med vätska vilket är en indikation för FIP. Men efter två veckor försvann det och hon blev normal igen (helt okänt i samband med FIP) men sedan så fick hon en ny kur antibiotika för att ta död på det sista och då svullnade hon upp igen. Labbtesterna som gjordes om mer än en gång var bara indikativa för att det skulle kunna vara FIP men då inte alla värden stämde kunde de inte mer än säga att man inte kunde utesluta det. När de tittade på hjärtat kunde de också se att tarmarna inte låg som de skulle men man vågade inte operera henne (hjärtproblem kan ge samma fenomen, men det hade hon inte)
Det tog väldigt långt tid och tillslut kändes det som att hon kämpade mer för mig än för sig själv så då lät jag henne somna in, det hade då gått från juni till slutet av september vilket är för lång överlevnadstid för FIP.
Jag trodde jag aldrig skulle få någon förklaring men sedan så fick Gandalf tillfälligt ett urinproblem och Freja utslag i pälsen och tappade massor av päls, båda indikerade infektion i tester fast på olika sätt och veterinärerna var helt förvirrade. (De kunde ju knappast påstå att hunden fått FIP, vilket ju var lite revansch för tjejen som gått emot den andra veterinären och inte velat avliva Nova) dessutom så hade jag varit sjuk ett tag och blev jag allvarligt sjuk och svimmade, somnade, och hamnade på akuten mm... Ingen av oss hade någonsin FIP...
SÅ jag skickade mail med alla symtom från katterna och hunden till uppfödare och div vetrinärer och det kom ganska snabbt tillbaka ett svar - svart mögel...
Det visade sig att vi hade ett enormt svartmögelproblem på mitt jobb och när jag kom hem var den första jag plockade upp Nova, och hon mös i mitt knä och slickade i sig sporerna när hon tvättade på mig och fick dem direkt in i såret med samtidigt som antibiotikan slagit ut hennes naturliga immunsystem och inte attackerar mögelsporer utan bara bakterier, så de fick fritt lekutrymme i henne.
Gandalf och Freja var hänvisade till att sova på golvet när Nova var sjuk så Freja brukade bädda ut tvätthögen till dem som de kurrade ihop sig i, så de fick i sig det på så sätt från mina arbetskläder.
Tydligen kan vissa av dessa möglesorter agera agressivt i kroppen och på djur ge organ svikt vilket får samma effekt som FIP.
Hade inte Nova blivit sjuk hade jag aldrig fått veta om mitt jobb eller blivit frisk, kanske hade jag också till slut blivit lika sjuk och Gandalf och Freja med.
Både Freja och Gandalf är idag fullt friska och har inte haft några problem eller bestående men efteråt.
Jag berättar hela historien för att du kanske har användning för den, den första som satte mig på rätt spår var Gandalfs uppfödares veterinär som sett något liknande speciellt på hundar, och det verkar som svenska veterinärer överlag inte vet så mycket om vare sig FIP eller närliggande sjukdomar eftersom de oftast avlivar redan vid misstanke.
Usch det är fortfarande svårt att prata om även så här kortfattat, för det var så onödigt och hon är så enormt saknad! Hon var helt fantastisk och jag gjorde verkligen allt jag kunde och lite till för att reda ut det i tid men jag hann inte och förmodligen så hade möglet orsakat för stor skada ändå även om jag hade vetat innan jag lät henne somna in. Jag tror jag la ner 40-50h per vecka i studier och mailkorrespondans och säkert 30-40 tkr i veterinär kostnader efter att försäkringen tagit sitt.. och sedan de andra två på det... "

R.I.P lilla Nova-katten.. {#}


Av Ullis Lindblom Granlid - 12 juni 2012 22:45

Blogg kungsgardencats :Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Vårfint!

Ampellilja- aka Mumslilja!
Här ett redan aningens tuggat exemplar... 

 

Eller vår.. men ja i detta väder och med katter o kattor som toklöper å vrålar öronen av en så får man ju lätt lite vårvibbar. Och hur länge vi har "vårfint" återstår ju att se.. En vecka kanske? Men vill bara påminna er om den exellenta växten Ampellilja.

Enda "blomman" vi har här på Kungsgarden nuförtiden..{#}

Kattvänligt mjuka blad, giftfri naturligtvis och MKT uppskattad av både fyrbenta som mumsar som kossor på grönbete, och tvåbenta som inte behöver vattna så där himlans ofta. Den är tålig minst sagt! Mkt bättre än kattgräs som torkar ihop på nolltid!

Är man ambitiös tar man ju lätt sticklingar o odlar upp nya kamrater själv..
men då får man gömma de små när de står på tillväxt i vatten för annars kommer kissarna dagligen  (typ 10 ggr dagligen) med sina "byten", så hos oss misslyckas vi ständigt med den föresatsen..

Ett par ggr om året köper jag därför  ett gäng nya och kastar ut de stubbade stackarna..{#}


Av Ullis Lindblom Granlid - 20 maj 2012 22:45

Blogg kungsgardencats :Vardag & show i vårt bengalkatteri..., Ny och intressant vaccinstudie!

Hur får man bästa skyddet??

 

Det har gjorts en ny ganska omfattande studie av kattungar och vaccinering.
det gäller viruset Feline Panleukopeniatill vardags kallat kattpest.

Kattungar får ju antikroppar av sin mor, MDA, som skyddar dem de första veckorna i livet. Man har tidigare trott att de går ur kroppen efter 4- 12 veckor, och därför  har det alltid varit viktigt att kattungen får en andra vaccination tidigast i vecka 12. Det är nämligen så att så länge antikropparna från mamman finns kvar bildar inte kattungen nya antikroppar av vaccinet. Så att man vaccinerar 2 ggr är helt enkelt en säkerhetsåtegärd, så man ska "veta" att det tagit som det ska.
I vissa länder tex USA är rutinen att vaccinera en 3:e gång, vid 16 veckor, "just in case". Och med de här nya rönen verkar det som att det minst sagt är den god idé. 

I hela 36,7% av de undersökta vaccinerade kattungarna visade det sig att de trots 3 vaccineringar vid 8, 12 0ch 16 veckor ändå inte hade bildat antikroppar av vaccinet. De kom fram till att även väldigt låga kvarvarande titrar av mammas skydd ställde till det för bildandet av antikroppar. Så sent som upp till 20 veckor hittatdes låga halter av MDA hos flera kattungar.

Det blir naturligtvis en omöjlighet att blodtesta alla sina kattungar innan vaccineringar för att se om de är av med mammas skydd.. och sen nästa vecka igen.. och igen.. för att se om de finns kvar.

Varianter är att antingen senarelägga hela vaccinationsschemat, dvs kanske börja vid 10 v och sen spara ungarna hemma någon vecka längre till 14 veckor, och sen slutligen rekomendera köparen att re-vaccinera sin kattunge igen mellan 16-20 v.

Eller behålla 8, 12 och lägga till 16v... Hoppas det kan bli lite diskussion bland uppfödare och veterinärer ang. detta.

Jag vill iallafall rekomendera mina kattungefamiljer, speciellt de som har kissar som får vara ute på promenad en del, att gå iväg och fylla på med en extra grundvaccinering under första levnadsåret, var de nu än må befinna sig i ålder. De som kommit över året och fått sin re-vaccinering är ju skyddade.

Samtidigt vill jag säga att på alla de kattungar vi sålt genom åren är det endast en liten kille som blivit sjuk av ett virus som han borde varit vaccinerad mot, och han bodde utomlands. Så ingen anledning till panik.
Men det är ju också så att i vissa perioder kan det bryta ut lite mer av en epedemi av kattpest bland den utespringande kattpopulationen i ett visst område i landet, och ja med otur om man råkar gå ute med sin unga kisse just där och just då.. så kan det gå illa.

Här finns länk till den intressanta studien!

Feline Panleukopenia

Presentation


Följ våra oss och prickiga små leoparder i vår vardag och på våra äventyr!

Senaste inläggen

Tidigare år

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Maj 2016
>>>

Sök i bloggen

Arkiv

Besöksstatistik

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards